logo APPEVA
° Home pagina
° Uurregeling
° Tarieven
° Stoomdag
° Toegang
° Speciale ritdagen
° De geschiedenis
° De lijn
° Het museum
° 7"1/4 miniatuur spoorwegen
° Enkele foto's
° Linken
° Kom ons helpen !

° Voor de liefhebber
  ° Rollend materiaal
  ° Actualiteit (frans)
  ° Kort nieuws (frans)
  ° Evenementen (frans)
  ° Foto galerij

° APPEVA
° Tijdschrift Voie Etroite

 Version française  English version Deutsche Übersetzung
 E-Mail

 

Le P'tit train de la Haute Somme
Froissy - Cappy - Dompierre

De lijn

Een reis van Froissy naar Dompierre

File from Wikipédia

Het gehucht van Froissy bestaat uit een tiental huizen, gegroepeerd rondom twee belangrijke silo’s langs weerzijden van het kanaal van de Somme. Het museum van de P'tit train de la Haute Somme (vertrekplaats van de trein) bevindt zich inwaarts van de baan langs het kanaal, ter hoogte van de brug.

Le musée des C.F. à voie étroite

Het vertrek heeft plaats vanaf het smalspoormuseum waarbij je rechts ervan de watertoren en de draaischijf vindt, iets verder het vroegere in 1987 door APPEVA gebouwde museum is, dat snel te klein geworden was. De lijn vervoegt al snel het jaagpad vóór het houten gebouw waar stoomlocomotieven, locotractoren en wagens met veel geduld gerestaureerd worden. Het spoor volgt het kanaal via een tunnel onder de weiden tot aan de haven van Cappy. Men bemerkt er de vijvers aan de overzijde van het kanaal. De haven van Cappy was ten tijde van de suikerfabriek een bescheiden kaaimuur waar de suikerwagens naar toe gebracht werden. Vanaf een spoor tegen de boord van het kanaal werd de suiker onmiddellijk overgeladen op de aken. De ligging van het spoor, resten van de eerdere uitbating en dus weinig aangepast voor toeristische uitbating, werd volledig verbeterd en in het oude dienstlokaal van de suikerfabriek werd een station ingericht. Tegenwoordig gebeurt hier de uitwisseling van de locomotieven, een deel van de lijn wordt met diesel bediend, het andere deel met stoomtractie.

Croisement en gare de Cappy (Festival vapeur)

De lijn loopt verder in een steeds dieper wordende gleuf en in een gebogen tunnel van 200m lang. Dit bouwwerk, door de suikerfabriek in 1927 gebouwd vermijdt de doortocht in de straten van Cappy, hetgeen het geval was vanaf de 1ste wereldoorlog. Wanneer de doortocht gebeurt met stoomtractie is dit een van de hoogtepunten van de lijn. De lijn verlaat de tunnel bij een overweg en loopt langs de lager gelegen huizen.

Sortie du tunnel de Cappy (Festival vapeur)

De lijn vervolgt zijn weg langs weiden en vervolgens kruist ze de weg naar Chuignies over een metalen brug (6m lang..) door de mensen van het gehucht “de viaduct” genoemd, om verder het woud in te lopen. Daarna vervoegt ze een uitwijkspoor dat dikwijls gebruikt wordt voor het kruisen van de treinstellen. Vanaf hier kan men een tweede tunnel opmerken die toegang gaf tot een groeve; zij loopt heden verloren in de weiden. De trein houdt hier halt… want voor hem liggen geen rails meer. Hij vertrekt opnieuw achteruit, om op een ander spoor te stijgen; 500 meter verder stopt hij terug en vertrekt terug voorwaarts.

Dans le Z... (30e anniversaire)

Men moet goed opletten om het systeem te begrijpen. De sleutel van het raadsel verschijnt enkele ogenblikken later als men het geheel van de dubbele opklimmende “Z”vorm beneden bekijkt. Deze bijzondere spooropstelling is zeldzaam in Europa, maar komt vooral voor in de Andes en in het hooggebergte. Gebouwd tijdens de 1ste wereldoorlog laat de “Z” aan weinig krachtige locomotieven (tussen 50 en 70 pk.) toe om het 50 meter hoogteverschil tussen het kanaal van de Somme en de vlakte van Santerre te overbruggen. Een stoommachine had dan de mogelijkheid om twee geladen wagens, dit is een twintig ton, omhoog te hijsen, telkens nadat hij enkele minuten in stilstand verbleef, om de stoomdruk terug te verhogen.

Arrivée sur le Plateau du Santerre (Train spécial)

Het spoor blijft klimmen en vervoegt eindelijk de departementale weg 164 die ze een weinig later dwarst. De top van de helling is bereikt. De lijn kruist terug een opstelspoor: in goederendienst laat de stoommachine hier zijn twee wagons achter en daalt terug af om twee volgende op te halen. De lijn loopt verder langs de weg. Men heeft hier een vergezicht op de omgeving; tot aan de heuvels die Péronne domineren, in het oosten de vlieghaven van Méaulte, in het noordwesten en het westen bemerkt men de klokkentorens van de dorpen in de hoogvlakte.

Traversée de la D164

De restanten van de suikerfabriek, gesloten in 1988, bevinden zich rechts. Het spoor loopt in die richting en loopt voorbij het stadium van Dompierre om enkele honderden meter verder, aan het beging van de eerste dorpshuizen het eindpunt te bereiken. De machine wordt vervolgens ontkoppelt om aan de andere zijde terug kop te maken en de terugrit vangt aan over hetzelfde traject.